Part A-June 2011

CSIR-UGC National Eligibility Test (NET) for Junior Research Fellowship and Lecturer-ship

Part A

PREVIOUS SOLVED QUESTIONS – 2011 JUNE CSIR – NET EXAM

1. Which of the following particles has the largest range in a given medium if their initial energies are the same?
1. alpha             2.  gamma           3.  positron             4.  electron
Ans   2

2. For which of the following purpose, polygalacturonase antisense RNA is used.

    1. Mutation broke the protein
    2. The organism could not make amino acids
    3. Mutation created a terminator codon
    4. The gene was not transcribed

Ans.  3

3. Popular use of which of the following fertilizers increases the acidity of soil?

    1. Potassium Nitrate
    2. Ammonium sulphate
    3. Urea
    4. Superphosphate of lime

Ans.  2

1
4.The cumulative profits of a company since its inception are shown in the diagram. If the net worth of the company at the end of 4th year is 99 crores, the principal it had started with was

    1. 9.9 cores
    2. 91 crores
    3. 90 crores
    4. 9.0 crores

Ans.  3

5. A reference material is required to be prepared with 4 ppm calcium. The amount of CaCO3 (molecular weight = 100) required to prepare 1000 g of such a reference material is

    1. 10 µg
    2. 4 µg
    3. 4 mg
    4. 10 mg

Ans.  4

6. Identify the figure which depicts a first order reaction.
3

Ans. 2

7. The speed of a car increases every minute as shown in the following table. The speed at the end of the 19th minute would be.

Time
(minutes)
Speed
(m/sec)
1 1.5
2 3.0
3 4.5
 –   – 
 –   – 
24 36.0
25 37.5

    1. 26.5
    2. 28.0
    3. 27.0
    4. 28.5

Ans.  4

8. If the atmospheric concentration of carbon dioxide is doubled and there are favourable conditions of water, nutrients, light and temperature, what would happen to water requirement of plants?

    1. It decrease initially for a short time and then returns to the original value
    2. It increases
    3. It decreases
    4. It increases initially for a short time and then returns to the original value

Ans.  2

9. If Vinput is applied to the cirucuit shown, the output would be

2

Ans.  3

10. A physiolocial disorder X always leads to the disorder Y. However, disorder Y may occur by itself. A population shows 4% incidence of disorder Y. Which of the following inferences is valid?

    1. 4% of the population suffers from both X & Y
    2. Less than 4% of the population suffers from X.
    3. At least 4% of the population suffers from X
    4. There is no incidence of X in the given population

Ans.  2

11. Water is dripping out of a tiny hole at the bottom of three flasks whose base diameter is the same, and are initially filled to the same height, as shown.

4

Which is the correct comparison of the rate of fall of the volume of water in the three flasks?

    1. A fastest, B slowest
    2. B fastest, A slowest.
    3. B fastest, C slowest
    4. C fastest, B slowest

Ans.  4

12. How many σ bonds are present in the following molecule?
HC CCH = CHCH3

    1. 4
    2. 10
    3. 6
    4. 13

Ans.  2

5

The graph represents the depth profile of temperature in the open ocean; in which region this is likely to be prevalent?

    1. Tropical region
    2. Equatorial region
    3. Polar region
    4. Sub-tropical region

Ans.  3

6
The normal boiling point of a solvent (whose vapour pressure curve is shown in the figure) on a planet whose normal atmospheric pressure is 3 bar, is about

    1. 400 K
    2. 273 K
    3. 100 K
    4. 500 K

Ans.  1

15. Diabetic patients are advised a low glycaemic index diet. The reason for this is

    1. They require less carbohydrate than healthy individuals
    2. They cannot assimilate ordinary carbohydrates
    3. They need to have slow but sustained release of glucose in their blood stream
    4. They can tolerate lower, but not higher than normal blood sugar levels.

Ans.  3

16. Glucose molecules diffuse across a cell of diameter d in time τ. If the cell diameter is tripled, the diffusion time would

    1. increase to 9 τ
    2. decrease to τ/3
    3. increase to 3 τ
    4. decrease to τ/9

Ans.  4

17. The reason for the hardness of diamond is

    1. extended covalent bonding
    2. layered structure
    3. formation of cage structures
    4. formation of tubular structures

Ans.  1

18. A ball is dropped from a height h above the surface of the earth. Ignoring air drag, the curve that best represents its variation of acceleration is

7
Ans.  4

19. Standing on a polished stone floor one feels colder than on a rough floor of the same stone. This is because

    1. Thermal conductivity of the stone depends on the surface smoothness
    2. Specific heat of the stone changes by polishing it
    3. The temperature of the polished floor is lower than that of the rough floor
    4. There is greater heat loss from the soles of the feet when in contact with the polished floor than with the rough floor.

Ans.  4

20. The acidity of normal rain water is due to

    1. SO2
    2. CO2
    3. NO2
    4. NO

Ans.  2

More Questions & Answers Refer Simple Instant Notes